Ongemakkelijk….

Afgelopen weekend was ik op Terschelling. Fietsend langs het wad genoot ik van de strandlopertjes, de wulpen, een enkele scholekster en de meeuwen. Wandelend in de duinen zag ik de vele verschillende mossen, in al hun verschillende kleuren en vormen. Ik verbond mij met de natuur en voelde mij één. En toen dacht ik aan die verdomde stikstofcrisis en bekroop mij weer het ongemakkelijke gevoel van vorige week. 

Vorige week zagen we onze premier Mark Rutte met zijn ministers oreren over de maatregelen die worden genomen. Het hele land naar 100 km en ander veevoer voor de korte termijn. Andere maatregelen voor de lange termijn zullen volgen. Dit juich ik allemaal van harte toe, begrijp mij goed. Het is super dat er eindelijk meer wordt gedaan om onze natuur te ontzien en te herstellen. Wat is het dan wat mij dat ongemakkelijke gevoel geeft? 

Wij hebben de natuur nodig en niet andersom

Het is de argumentatie die ik steeds hoor. Alles is enkel en alleen gericht op het vlot trekken van de woningbouw en de infrastructurele projecten. Het gaat dus om de economie. En natuurlijk is dat belangrijk. Voor mensen die wachten op een woning, kan de nood hoog oplopen. Dat besef ik echt wel. Ook het hebben van banen, is van essentieel belang. Er lijkt echter geen dieper besef bij onze regering dat we dit moeten doen omdat we moeten gaan leven mét de natuur, dat we er onderdeel van zijn dat het niet langer kan dat we onszelf boven de natuur stellen. Dat wij de natuur nodig hebben en niet andersom. Als we dit soort maatregelen alleen maar nemen omdat we anders economisch klem komen te zitten of dat we anders niet voldoen aan een paar afspraken die we hebben gemaakt, komt het niet goed vrees ik. 

Ga er eens in je eentje op uit

Ik heb nog wel een tip voor onze ministers en onze premier. Ga ook eens een keer wandelen of fietsen. En ga het liefst in je eentje. Dan hoef je niet te praten of belangrijk te doen. Dan mag je gaan voelen en luisteren naar wat de natuur jou te zeggen heeft. En daarvoor hoef je niet eens naar Terschelling, dat kan ook in de buurt van Den Haag. 

Gepubliceerd door Marieke

Ik blog over alles wat mij bezig houdt. En soms schrijf ik gedichten over mijn zieleroerselen, de natuur en het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: