Van Apeldoorn naar de Achterhoek (3)

Over Duitsers, een kilometer elektriciteitsdraad en rollenpatronen

Achterhoekers rijden voor boodschappen, tanken en bouwmateriaal vaak de grens over. Op advies van onze plaatselijke tegelzetter, brachten ook wij een bezoek aan onze Oosterbuur om tegels te bestellen. Uiteraard met een negatieve coronatest op zak.

Nederland is door Duitsland aangemerkt als hoog risico gebied. Als je de grens over wilt, moet je een negatieve test kunnen tonen. Daar balen de ondernemers in de grensstreek natuurlijk enorm van, zij zagen hun klandizie verdwijnen. Maar Duitsers laten zich niet zo gemakkelijk uit het veld slaan. Ze staken de koppen bij elkaar, organiseerden een crowdfundingsactie en plaatsten tal van sneltest-stations langs de grens. Lekker slagvaardig, die Duitsers.

En zo kwam het dat we op vrijdagochtend om 8.00 in Dinxperlo stonden en het staafje in de keel geduwd kregen (niet in de neus zoals bij ons). 20 minuten later de uitslag: negatief en voorzien van een reisdocument op onze mobiel. Fantastisch geregeld. Op naar onze afspraak en om 11.30 uur hadden we alle tegels voor het hele huis besteld. Ook wij waren slagvaardig die dag. In de middag hadden we nog een uitdaging: de keuken. Die hebben we wel in Nederland gekocht, zelfs in Zelhem. Ook leuk om bij de plaatselijke leverancier te kopen. Het was een prijzig dagje 😊

Ondertussen is er in het huis stevig doorgewerkt. Maar liefst 400 meter elektriciteitsbuizen is er aangelegd. Moet je je voorstellen dat daar minimaal drie draden doorheen lopen, ofwel meer dan een kilometer elektriciteitsdraad. Alles voorbereid op de toekomst natuurlijk: voor een elektrische auto, warmtepomp en zonnepanelen. Want al die energie willen we natuurlijk wel duurzaam opwekken.

Nog enkele opvallende kwesties van afgelopen week. Sommige zaken blijken nog heerlijk traditioneel te zijn. Als het over geld gaat of er moet een handtekening gezet worden, wordt Peter aangekeken. En als het over kleurtjes gaat, kijkt de verkoper naar mij. Om die beelden te doorbreken, draaien wij de rollen vaak om en geeft de ander antwoord of zet ik de handtekening. Daar hebben wij dan lol in. Ook opvallend is hoe weinig er in de keukenbranche wordt gekeken naar energiebesparing. Bij het uitzoeken van de apparatuur, viel geen enkele keer het woord ‘energiezuinig’. En werd er nogal vreemd opgekeken dat wij bewust kozen voor een duurdere koelkast met een hoger energielabel.

En dan onze Mees. Afgelopen week vond hij een leuke kamer in Apeldoorn. Daar ben ik blij mee. Zo kunnen we hem nog even lekker op weg helpen en heeft hij op tijd een fijne plek. En natuurlijk moet daar ook nog iets gebeuren, een ander vloertje, schilderen en gordijnen. Dus als we nog een paar uurtjes over hebben, kunnen we daar aan de slag…

Komende week staat ons nog een flinke klus te wachten. De hele vloer moet eruit. Dan zitten we letterlijk op het laagste punt van de verbouwing. Daarna kan de opbouw weer beginnen. Ik kijk er nu al naar uit.

Gepubliceerd door Marieke

Ik blog over alles wat mij bezig houdt. En soms schrijf ik gedichten over mijn zieleroerselen, de natuur en het leven.

2 gedachten over “Van Apeldoorn naar de Achterhoek (3)

  1. Lieve Marieke, wat ontzettend leuk om jouw blogs te lezen. Alsof je mij zelf vertelt over jullie avonturen. Een nieuw begin in veel opzichten. Succes met de opbouw van jullie nieuwe huis!

    Like

  2. Moest testresultaat op een mobiele telefoon of kreeg je die uitslag ook op een papiertje (want ik heb geen mobiele telefoon) ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: