De creatie van ons paradijs

Als een oude koningin stond ze in onze voortuin. Vanaf haar plek op de hoek, kon ze vanuit grootte hoogte de hele straat overzien. De nieuwe bewoners en de verbouwing had ze afgelopen jaar aanschouwd en misschien was dit wel wat ze verwachtte maar ook vreesde. Het was zover. Haar tijd zat erop. Wij hadden besloten. Ze moest eruit.  

Toegegeven, bomen eruit halen is niet mijn sterkste kant. Op de een of andere manier heb ik dan met ze te doen. Ze zijn het huis van vogels en in deze conifeer sprong ook regelmatig een eekhoorn rond. Maar toch moet het soms gebeuren. Het oude afbreken, opschonen, opruimen. Om plaats te maken voor het nieuwe. En dat is wat we nu doen. Nagenoeg de hele voortuin is leeg en ook de achtertuin moet eraan geloven.

Soms moet het gebeuren:

het oude afbreken, opschonen en opruimen

De tuin afgelopen zaterdag

Sinds juli 2021 wonen we op onze nieuwe plek in Zelhem. Na een fikse verbouwing in de zomer en herfst, hebben we het in de winter wat rustiger aangedaan. Natuurlijk moest er binnen nog van alles gebeuren maar dat is toch wat relaxter. Inmiddels kunnen we heerlijk wonen en raken we ook al een beetje ingeburgerd. We zijn actief bij de hardloopclub en ik zit in een werkgroep van de buurt. En zo af en toe kan ik inmiddels iemand groeten als ik in de supermarkt kom.

Wonen in een dorp is toch echt anders dan in de stad. Het is rustiger en kleinschaliger. Al snel zie je dezelfde namen terugkomen in het plaatselijke krantje en weet je wie de spelers zijn. Het tempo is ook lager, het is gemoedelijker en er is meer tijd voor een praatje. En als ik de deur uitloop, loop ik al snel op de zandpaden en tussen de weilanden. Dan ruik en voel ik mijn kinderjaren, ik groeide op tussen de weilanden. Misschien dat ik mij er daarom al aardig thuis voel.

Een tuin voor vogels, vlinders en insecten

En nu is het volgende project aan de beurt: de tuin. Vorig jaar heb ik de cursus Ontwerp je eigen eetbare siertuin gevolgd. Tijdens de cursus realiseerde ik mij dat ik een tuin wil creëren voor vogels, vlinders en insecten. Dat betekent veel inheemse struiken met bessen, bloemen en zaden. En mooie bloemen. We hebben iets in ons hoofd en nu is het de kunst om dat om te zetten in de tuin. Ons paradijs, weelderig en natuurlijk. Tijdens de cursus schreef ik er onderstaand droombeeld bij.

Droombeeld van onze tuin

Ik beweeg mij door een paradijs. Ik wandel er doorheen, iedere keer is mijn beeld weer anders. Ik zie bloeiende bloemen, struiken met besjes en bloemen, een klimmer hangt weelderig over een hek. Een boeddha heeft zijn eigen hoekje, sereen, een stilteplek. Ik loop verder en kom in een vruchtbare moestuin, er zoemt van alles en ik watertand bij de verse groentes. De bedden geven ordening. Ik kan overal gemakkelijk bij. Een bosje met hazelaar en rozenbottels. Dan wandel ik naar de voorkant van het huis en zie een heerlijke bloemenzee, met hier en daar een waterbakje, een beeld, een boomstam. De tuin is dienstbaar aan alles wat leeft; insecten, vlinders, bijen en vooral veel vogels Er is een zitplek voor ontmoeting, gesprekken, genieten. De tuin is pure overdaad, die aanzet om te creëren en het leven te vieren.

We gaan aan de slag!

Gepubliceerd door Marieke

Ik blog over alles wat mij bezig houdt. En soms schrijf ik gedichten over mijn zieleroerselen, de natuur en het leven.

2 gedachten over “De creatie van ons paradijs

  1. Ineens is het huis zichtbaar; een heel verschil (althans op de foto afgaande). Zo te lezen hebben jullie je plekje helemaal gevonden, en niet te vergeten…..een hardloopgroep. Fijn hoor.

    Groetjes, Henk

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: