Geduld, muizenoor en stapelmuurtjes

De creatie van ons paradijs (2)

Voor het eerst in mijn leven heb ik boompjes geplant. Gaten maken, boompjes in de grond, dichtmaken en de grond een beetje aandrukken. Simpel klusje toch? En toch voelt het bijzonder om zo je eigen omgeving vorm te geven. In balans met de natuur.

Nadat de tuin bijna helemaal leeg was, op een enkele berk, conifeer, vlier en een hulst na, moest er veel grond verzet worden. Tjonge zeg, ik heb wel een heel ander idee gekregen van het begrip grond. We hadden een plattegrond met een zitplek in de tuin, paadjes, hoogteverschillen, een deel voor een wilde bloemen en een terras. De hoeveelheden tuingrond en zand die daarvoor verplaatst moeten worden is echt gigantisch.

” Ik denk dat ik woensdag kom”

Geduld

Het bedrijf dat we hiervoor hebben ingehuurd, wordt gerund door iemand die dit doet als tweede baan. Voor ons iets voordeliger, maar het vraagt wel geduld. Hij en zijn ingehuurde medewerkers hebben beperkt tijd en voordat je het weet ben je weer een week verder.  ‘Ik denk dat ik woensdag kom’.  ‘Als ik er om 11 uur niet ben, dan kom ik die dag niet meer’. Het kan ook zijn dat er ineens iemand is, zonder dat wij dat hadden verwacht. Het is altijd een beetje afwachten en dat is lastig voor mij als regelaar. ‘Nee, ik bel niet van tevoren, je ziet het vanzelf’. Geduld dus, en zoals altijd hier in de Achterhoek: het komt vanzelf goed. En eerlijk is eerlijk, als je het voordeliger wilt dan heeft dat consequenties 😊. Het komt uit de lengte of de breedte.

Vogelbosje

Inmiddels zijn de paadjes aangelegd, is de zitplek klaar en ligt de meeste grond op z’n plek. En hoewel er nog veel moet gebeuren, konden wij al wel aan de slag met het planten van onze boompjes. Het is een ‘vogelbosje’ met inheemse soorten, omdat die extra bijdragen aan de biodiversiteit. De soorten die we hebben geplant zijn bijvoorbeeld boswilg, liguster, vogelkers, kardinaalsmuts, meidoorn, sporkehout en zwarte bes. Via een actie van Stichting Landschapsbeheer konden we dit ‘vogelbosje’ bestellen en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. We kregen er een goede plantinstructie bij. Heel handig als je voor het eerst boompjes plant.

Wilde bloemen

Een belangrijk onderdeel van ons droombeeld zijn wilde bloemen. Een weelderig stukje van de tuin, bloemrijk en zoemend van de insecten. Daarvoor hebben we speciaal schrale grond laten aanbrengen en bloemenmengsels gekocht bij de Cruydthoeck. Op de achterkant van de zakjes lees ik bekendere soorten als margriet, boterbloem, duizendblad, knoopkruid en teunisbloem. Daar word ik al blij van. Maar soorten als muizenoor, kleine pimpernel, gewone reigersbek en grasklokje spreken bij mij helemaal tot de verbeelding. Voor mij nog totaal onbekend, er valt nog veel te leren.

Mijn hart gaat sneller kloppen bij namen

als muizenoor, kleine pimpernel en reigersbek

Stapelmuurtje

Ideetjes opdoen bij anderen, googelen en afkijken. Dat is wat we doen en zo komen we op de leukste ideeën. Zo ontstond ook het idee voor stapelmuurtjes. Met stapelmuurtjes kun je je tuin spannender maken, je biedt schuilplaatsen voor insecten en er groeien weer andere plantjes dan op gewone grond. Om een stapelmuurtje te maken, kun je oude stoeptegels, stenen, potjes en dakpannen gebruiken. Laten we daar nou genoeg van hebben bewaard. Zoveel zelfs dat ik regelmatig dacht ‘wat een troep’. Maar gaandeweg bleek dat je er heel wat van nodig hebt voor een muurtje. En we kregen zo de smaak te pakken dat we inmiddels al twee muurtjes hebben gemaakt en ik denk dat we er in de voortuin ook nog eentje gaan maken. Het is zo leuk om te doen.

Gepubliceerd door Marieke

Ik blog over alles wat mij bezig houdt. En soms schrijf ik gedichten over mijn zieleroerselen, de natuur en het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: