Ons festivalseizoen is begonnen

De creatie van ons paradijs (4)

Eindelijk zijn de werkzaamheden in de tuin afgerond. Wat een werk is er verzet. Afgraven van de oude grond (met kweek ☹), verplaatsen of afvoeren, deels nieuwe grond opbrengen en paadjes, terras en stoep aanleggen. Het was een hele klus en hoewel we het niet alleen hoefden te doen, heeft het wel een aantal maanden geduurd. Maar de basis is nu op orde en het feest kan beginnen. Te starten met een ‘festivalplek’.

In de eerste schets van de tuin stond ‘ie er al, onze ‘festivalplek’. Het beeld dat we erbij hadden was een cirkel, met schuine houten palen aan de zijkant en daartussen een schaduwdoek. Lampjes en lampionnen mochten ook niet ontbreken. En kijk nu. Het begint er al op te lijken. Alleen de weelderige ranken langs de palen, vol met kleurige en geurende bloemen ontbreken nog.

Het aanplanten van de tuin viel wat ongelukkig in de tijd. Aanplanten in hoogzomer is immers niet heel handig. Wat kon, hebben we geplant. Zoals de eerste boompjes en de planten in en voor de stapelmuurtjes. Met wat zorg komen die de zomer wel door. Ook de wilde bloemen (een-, twee- en meerjarig) zijn ingezaaid. Bij aankoop werd gezegd dat de verwachtingen voor het eerste jaar niet te hoog gespannen moeten zijn. Dat is wat zacht uitgedrukt. Er is wat te zien, maar of het bloemen worden of dat het onkruid de overhand krijgt? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Voor de kenners: melde en perzikkruid halen we eruit. De rest laten we gaan. In het najaar moeten we het sowieso afmaaien en afvoeren, zodat de grond schraal blijft. Eens kijken of ons geduld volgend jaar beloond wordt.

Wondergroente als bodembedekker

Ondanks de aanplant, bleef er nog veel zwarte grond over en daar word je niet echt vrolijk van. Voor deze zomer hebben we dat opgelost door een deel van de tuin als moestuin te gebruiken. Zoek je iets als bodembedekker in de zomer? Plant Nieuw-Zeelandse spinazie. Groeit als een tierelier, heeft niet veel nodig en je kunt er ook nog eens van juni tot aan de vorst van oogsten. Een soort wondergroente. En wat dacht je van pompoen? Die groeit welig de tuin door. De plant heeft alle ruimte en die neemt hij dan ook graag. Komkommer en courgette mochten ook niet ontbreken. Bij terugkomst van onze vakantie hadden we zelfs zoveel komkommers dat ik een kistje aan de weg kon zetten met ‘gratis mee te nemen’. Zo maak je nieuwe vrienden in de buurt 😊

Duivelskruid op bezoek

En toen stond daar op een dag een vreemde plant in de tuin. Stevige stengels, grote bladeren en witte bloemen. Zo’n plantenapp is dan een uitkomst. Plant scannen en het blijkt een Doornappel te zijn. Hartstikke giftig, maar wel mooi. In de beschrijving lees ik dat de plant ook wel ‘Duivelskruid’ wordt genoemd, omdat deze door heksen gebruikt zou worden. Hij schijnt een hallucinerende werking te hebben. Dat vind ik dan weer grappig. Hij mag nog even blijven.

Achter het huis is de tuin nu deels groen, in de moestuin en voortuin is het nog een grote droge zandbak. Ik verheug mij nu al op de aanplant in het najaar.

Gepubliceerd door Marieke

Ik blog over alles wat mij bezig houdt. En soms schrijf ik gedichten over mijn zieleroerselen, de natuur en het leven.

2 gedachten over “Ons festivalseizoen is begonnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: